Blogi: Yleiskaavaprosessi

Uusi yleiskaava on tullut voimaan

Helsingin uusi yleiskaava – kaupunkikaava on tullut voimaan 5. joulukuuta 2018.

Yleiskaava 2016 kuvaa kaupungin strategista tavoitetilaa ja ohjaa jatkossa Helsingin asemakaavoitusta. Yleiskaava kattaa koko Helsingin alueen Östersundomia lukuun ottamatta.

Yleiskaava mahdollistaa Helsingin kasvun tiiviiksi kaupungiksi, jonka useita keskuksia yhdistää raideliikenne. Esimerkiksi Malmi, Itäkeskus, Herttoniemi ja Kannelmäki voivat kasvaa uusiksi keskustoiksi, joissa on monipuolisesti asumista, palveluja ja työpaikkoja.

Uusi yleiskaava luo edellytykset kantakaupungin laajentamisen muun muassa kaupunkibulevardeiksi muutettavien Vihdintien ja Tuusulanväylän varsille. Yleiskaavan mukainen Helsinki on edelleen vihreä kaupunki, jonka vahvuuksia ovat kaupunkimetsät ja kulttuuriympäristöt.

Helsingin hallinto-oikeus ja korkein hallinto-oikeus kumosivat yleiskaavasta joitain osia. Kumotut merkinnät koskevat muun muassa Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän kaupunkibulevardeja sekä alueita Viikintien ympäristössä, Tuomarinkylässä, Pornaistenniemessä, Vartiosaaressa, Ramsinniemessä ja Ilmalassa. Näillä alueilla jää voimaan vuoden 2002 yleiskaava. Alueet on kuvattu päivitetyssä yleiskaavakartassa.

7 kommenttia artikkeliin ”Uusi yleiskaava on tullut voimaan

 1. Kirjoittajan mukaan yleiskaavan mukainen Helsinki on edelleen vihreä kaupunki, jonka vahvuuksia ovat kaupunkimetsät ja kulttuuriympäristöt. Kiitos tästä kuitenkin kuuluu lähinnä korkeimmalle hallinto-oikeudelle, eikä kaupunkisuunnittelvirastolle.

  0
 2. Miksi Lauttasaaressa Länsiväylän viereen on merkitty rakennuksia. Eikö KHO kieltänyt Länsiväylän bulevardisoinnin. Mitä merknnät ovat jos ei rakennuksia.

  Lauttasaarelainen

  1+
 3. Mistä löydän Malmin kaupunginosaa, lähinnä aseman seutua ja Malmin keskustaa koskevia tarkempia yleiskaavaan liittyviä kehittämissuunnitelmia.

  0
 4. Hei Tuomo

  Yleiskaavan aikana laaditut Malmia koskevat kehittämisuunnitelmat löytyvät Aineistot-sivulta (http://www.yleiskaava.fi/yleiskaava/aineistot/).

  Malmia käsitellään Helsingin keskeisimmät maankäytön muutosalueet -raportissa (https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2014-43.pdf) sekä Mahdollisuuksien Malmi -raportissa (https://www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2014-21.pdf).

  Yleiskaavan laatimisen jälkeen tehdyt ja tehtävät suunnitelmat löytyvät kaupungin karttapalvelusta (https://kartta.hel.fi/link/6HFhBq).

  0
 5. Suurin osa kaupunkibulevardeista tyrmättiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa, mutta nyt kaupunki aikoo ottaa ilon irti niistä kohteista, joista ei ole valitettu.

  Esimerkiksi Vihdintien varrella sijaitsee lukuisia tärkeitä viheralueita, kuten esimerkiksi Riistavuoren, Talin ja Munkkivuoren laajat metsäalueet, jotka kaupunki nyt aikoo käyttää asuinrakentamiseen.

  Kaupunki voisi suunnitelmissaan kuitenkin huomioida myös asukkaiden mielipiteen ja tunnustaa viheralueiden tärkeyden asukkaille. Ilman oikeuskäsittelyä.

  3+
 6. Miten on mahdollista että Ampujantien ja Vilppulantien kulmaan TerraWise rakentaa jättipäiväkotia ilman RAKENNUSLUPAA??

  1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.