Blogi: Yleiskaavaprosessi

Yleiskaava eteni valtuustoon

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 17. lokakuuta osaltaan Helsingin uuden yleiskaavan. Valtuuston käsittelyyn yleiskaava tulee keskiviikkona 26. lokakuuta.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä ehdotukseen lisättiin lausuma, jonka mukaan jatkosuunnittelussa ratkaistaan tarkemmin maankäyttö Keskuspuiston Hakamäentien ja Kehä 1:n välillä kulkevan osan kohdalta sekä Hämeenlinnanväylän bulevardisoinnin osalta. Lähtökohta on, että Keskuspuisto ja asuntorakentaminen sovitetaan yhteen niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana.

Lasse Männistön tekemä ja Otso Kivekkään kannattama ehdotus hyväksyttiin 10 äänellä, neljä äänesti tyhjää. Kokouksessa tehtiin myös muita vastaehdotuksia, mutta ne äänestettiin nurin selvin luvuin.

Päätöstiedote 17.10. kokouksesta >>

46 kommenttia artikkeliin ”Yleiskaava eteni valtuustoon

 1. Kaupunginhallituksen hyväksymän lausuman mukaan Keskuspuisto ja asuntorakentaminen sovitetaan yhteen niin, että Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana.

  Keskuspuisto säilyy mahdollisimman laajana siten, että Hakamäentien ja Kehä 1:n välillä puiston raja säilytetään ennallaan. Ei kai missään ole sanottu, etteikö bulevardin toisella reunalla voi olla puistoa.

  1+
  • Ilman molemminpuolisia asukkaita ei synny palveluita ja joukkoliikenteen nousumäärät jäävät niin alhaisemmiksi, ettei vaadittavaa palvelutasoa kannata liikennöidä.

   2+
  • Jos puistoalue muutaman kilometrin matkalla toisella puolen katua aiheuttaa, että bulevardia ei kannata liikennöidä ja palvelut jäävät syntymättä, niin viisainta lienee jättää katu kokonaan rakentamatta. Ei taida kahvilat kannattaa muuallakaan.

   4+
  • Toinen puoli bulevardista kannattaisi jättää puistoksi, sillä näin grynderit voisivat myydä toisen puolen asunnot tuplahintaan avarin puistonäkymin.

   2+
 2. Uusi yleiskaava etenee. Hyvä niin. Koteja, kaupunkiluontoa ja kaavavarantoa tarvitaan.

  35+
   • Joo, Helsinki-Vantaa, mutta ei Malmin kenttä. Lentoharrastelijat joutuvat etsimään uuden harrastuspaikan vähän kauempaa… Ammattilaisille ja tuleville sellaisille on jo paikat tiedossa… Eiköhän aleta rakentamaan, saadaan tuokin turha Malmin joutomaa hyötykäyttöön!

    23+
   • Mitä jos helsinkiläiset keskittyisivät kehittämään omaa kenttäänsä ja jättäisivät vantaan kentän vantaalaisille?

    4+
   • Helsinki AirPort taitaa olla ihan virallinen nimi ja kun matkaa on vain 17 km rautatieasemalta, niin eiköhän se oo helsinkiläistenkin ja toki kaikkien suomalaisten kenttä…. Malmin kenttä joutaa mennä, sitä ei tarvita. Harrastajien kannattaa jo alkaa tähyilemään uutta lentopaikkaa harrastukselleen..

    50+
 3. Miten on mahdollista, että yksi valtuusto voisi tuhota neljässä vuodessa lyhytnäköisessä asuntojen rakentamisvimmassaan suuren osan kaupungin metsistä ja viheralueista?

  Mistä tulee mandaatti tällaiselle hävitykselle, kun asukkaiden ja erilaisten yhteisöjen ja järjestöjen mielipiteillä ja tehdyillä muistutuksilla ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta päätöksentekoon?

  18+
 4. Jos keskupuisto täytyy laittaa polttopuiksi, niin miksi ei sitten samalla rysäyksellä täytetä vaikka Töölönlahtea jätemaalla, niin saadaan siihenkin jokin kiva betonilähiö pystyyn.

  7+
 5. Keskuspuistoa koskeva keskustelu on painottunut Pirkkolan metsiin, ja ne pitäisikin säästää rakentamiselta. Keskustelussa on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle, että Keskuspuistoa ollaan nakertamassa yleiskaavassa myös muilta osin.

  Uudessa yleiskaavassa koko Keskuspuiston metsäalueen eteläinen osa Lääkärinkadulta Ruskeasuolle on merkitty rakennusalueeksi. Suurin osa asukkaista on todennäköisesti onnellisen tietämätön tällaisista asuntojen rakennushankkeista.

  Lääkärinkadun ja Laakson metsät ovat Meilahden ja koko Töölön alueen portti Keskuspuistoon, eikä sinne pidä ryhtyä kaavoittamaan mitään uudisrakennuksia. Ne hävittäisivät koko Keskuspuiston länsireunan siltä kohdalta.

  6+
  • Mutta onko mitään enää tehtävissä?
   Keskuspuiston tuhoamiseen tuntuu olevan kova tahti, ellei peräti tahtotila.

   2+
 6. Ei näillä ole mitään vaikutusta asuntojen hintoihin, hinnat pikemminkin nousevat, kun bulevardi-loftit tulevat markkinoille.

  3+
  • Ehkä ei suoraan, mutta sitten ainakin jos ei rakenneta lisää. Meilläkin on asuntokupla ovella ja romahdusvaara on täysin mahdollista.

   Ehkä sijoittajat ja metsänomistajakaan eivät enää osta riskin kasvaessa.

   Helsingissä kaupungin oma rakennustoiminta vaikuttaa markkinoihin ja etenkin puoliHITAS (jo kaksi kohdetta).

   1+
   • Ainoa kupla on ajatuskupla, että asuntojen ylikysyntä loppuu, kunhan rakennetaan aina vaan lisää.
    Kysyntää ja sitä kautta hintojen nousua ei saa loppumaan lisärakentamisella – ellei ympäristöä pilata niin, että ihmiset suuntaavatkin viihtyisämmille asuinalueille, toisiin kaupunkeihin.
    Yleiskaavassa on jo nyt paljolti kysymys ympäristön viihtyisyydestä ja terveellisyydestä.

    7+
  • Hyötykäyttö
   Raja siihen, että ostovoima tai sijoitushalu on loppumassa on hyvin lähellä. Sitten on pakko laskea hintaa, jotta kauppa käy. – Kannattaa siis rakentaa lisää. Ei muutama elemementti sekä putken ja johdon pätkät paljon maksa (vain 1900 e/neliö), joten rakentaa voi pikku rahalla vaikka kuinka. Maakin on periaatteessa ilmaista.

   1+
 7. Yleiskaavassa on paljon muutakin korjattavaa kuin yksi pätkä bulevardia Keskuspuistossa. Uusi yleiskaavaehdotus tuhoaisi laajalti metsiä ja viheralueita myös muualla kaupungissa.

  Yleiskaava pitäisikin palauttaa uuteen valmisteluun, jossa ylimitoitettuja asukastavoitteita tarkistetaan ja myös kaupungin asukkaiden näkemykset kaupungin kehittämisestä huomioidaan.

  9+
  • Kaavoitus ei tuhoa metsiä, vaan mahdollistaa asunnot. Jos ostajia ei tule, rakentamista ei kannata aloittaa ja alue pysyy metsänä. Asukkaiden näkemykset huomioidaan joka päivä vapailla asuntomarkkinoilla, jossa eniten halutaan lisää kaupunkia. Lisäkaavoitus ei voi olla ylimitoitettua niin kauan kuin uusia rakennushankkeita kannattaa aloittaa.

   44+
   • Grynderit hamuavat koko ajan asuinalueen reunatontteja hyvältä alueelta rannan ,metsän tai aukeaman reunalta, johon juuri aiemmin ovat rakentaneet ja myyneet edelliset reunatalot korkeammalla neliöhinnalla kuin alueen sisemmät talot. Grundereiden kaavaehdotusten jälki näkyy uudessa yleiskaavassa, kun halutaan täydennysrakentaa rakennusalueen reunoja kasvattamalla virkistysalueille, eikä rakentamalla alueen sisällä rakentamattomia tontteja joista saa huonomman hinnan.
    Edelliset reunatalon asukkaat kokevat tulleensa petetyiksi, kun juuri muuton jälkeen ilmenee, että eteen ehdotetaan yleiskaavaehdotuksessa rakennettavaksi uusi reunatalojen vyöhyke. Ostopäätöstä tehdessä uusista reunataloista voimassa olevassa kaavassa ei ollut tietoakaan. Ikkunasta aukeavalla “puistometsä kaavamerkinnällä” merkinnällä oli hyvä asuntoa myydä. Seuraavia reunataloasukkaita taas petetään kymmenen vuoden päästä uuteen yleiskaavaan ehdotetuin uusin “grynderireunataloin”.

    4+
   • Loistavaa, voi aina muuttaa ostamaansa uuteen asuntoon puiston reunassa samalla asuinalueella. Remppahuolet jää muille ja näkymät on koko ajan kunnossa.

    25+
 8. Maan hallitus peruu esityksiään, kun se huomaa tehneensä huonoja päätöksiä. Helsingin kaupunginhallituksen ja valtuuston pitäisi tehdä samoin.

  10+
  • On selvää, ettei kaikkia tyydyttävää suunnitelmaa voi tehdä, vaikka olisi suppeakin alue. On hienoa, että yleiskaava näyttää menevän läpi ja säätö jää asemakaavoihin.

   26+
  • Jos puistoalue on yleiskaavassa määrätty rakentamiseen, niin ei se helposti enää takaisin puistoksi muutu. Sen takia olisi äärimmäisen tärkeää, että yleiskaavassa ei puolihuolimattomasti tehdä sellaisia päätöksiä, joita ei enää myöhemmin voi korjata.

   7+
 9. Asukaspalaute ei ole vaikuttanut yleiskaavaan juuri mitenkään koko aikana – huolimatta palautteen suuresta määrästä. Todennäköisesti kyseessä on korruptoitunut virkamieskunta joille grynderit maksavat “verirahoja” viher- ja virkistysalueiden uhraamisesta rakentamiselle. MOT voisi hieman tutkia asiaa – 100% varmuudella jotain löytyy.

  7+
  • Ja sittenhän ovat lisäksi kaavoitusbonukset. Jos viraston asettamat ylimitoitetut tavoitteet kaavoitettavan kerrosalan määrästä täyttyvät, suunnittelijat saavat lisäbonuksia. Tällaiset kannusteet ovat vaarallisia ja johtavat kaupungin kannalta huonoon lopputulokseen.

   4+
 10. Keskuspuiston ja Malmin kentän rakrentamisen vastustaminen on nimbyilyä. Samoin Töölönlahden,Jätkäsaaren, Kalasatamanrakentaminen liian mataliksi on nimbyilyä. On rakennettava pilvenpiirtäjiä keskustaan, myös Etelä- satamaan.

  33+
 11. Helsingin uusi yleiskaavaehdotus on tulossa kaupunginvaltuuston käsittelyyn keskiviikkona 26.10.16. Lisätietoja yleiskaavasta saatavissa kunnallisvaaliehdokkaaltasi, jota äänestit edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten.

  4+
  • Toivotaan, että Kivinokka jäisi viimeiseksi typeryydeksi ja kuppipikuntien vallan käytöksi.

   1+
 12. Viheralueiden laajamittaisella tuhoamisella tuhotaan myös Helsingin ja Suomen suurin matkailuvaltti, valitettavasti.

  4+
   • “Pörisijöiden asfalttinen kotipaikka”???
    Lentoaseman 140ha:sta n.20% on päällystetty. n.80% on siis viheraluetta…

    2+
   • Viheraluetta? Lentokenttähän on varsinainen luonnonpuisto. Eiköhän se kenttä ole pyhitetty noille pörisijöille ja muutamalle lentäjäsankarille. Ei sinne asiaa ole muilla.

    72+
   • “Luonnonpuisto”… aika hyvä termi. Enpä itse parempaa keksinyt. Mutta siis kyllä. Sehän se on. Kymmeniä paljaalla silmällä näkyviä lajeja ja lisäksi kaikki ne pienet ötökät, joita ei silällä näe.
    Aidoilla suojattu. Homo sapiensit kulkevat kapeita asfalttikaistaleita pitkin, häiritsemättä faunan eloa..ja floran.
    Pitäisikö nimi muuttaa? Helsinki-Malmin Kansallispuistolentoasema?

    0
   • Kyllä siitä saadaan mukavampi paikka ilman koneita, usko vaan. Puita ja lisää kasveja, niin tulee niitä ötököitä lisää. Päärakennuksesta voi sitten bongata niitä lintuja joita häädettiin aikaisemmin koneiden tieltä.

    9+
   • Varmastikin, mutta silloin menetetään tuottava toiminta ja tärkeä liikennealue.
    Itse säilyttäisin kentän, vaatisin käyttäjiltä tehokkaampaa melunvaimennusta, asettaisin ehkä häiritsevimmälle toiminnalle rajoituksia ja siirtäisin, varsinkin luoteiskulmassa, aitaa reilusti sisäänpäin ja avaisin siihen ihmisille virkistyspuiston.
    Kun ksv:n havainnekuvien perusteella on aina kesä, voisi siinä perhe istua huovalla, eväitä syöden ja koneita katsellen. Siili tuhisee pensaikossa, jänis puputtaa ruohoa ja linnut visertelevät vieressä leipäpalan toivossa.

    1+
 13. Missä ovat maahanmuuttajien kansoittamien alueiden kehittämishankkeiden suunnitelmat? Ei kai vain rasismia ole taas tässäkin projektissa mukana päättäjien osalta? Mielestäni on ehdottoman tärkeää panostaa rahallisesti pääosin näiden upeiden kulttuurin rikastajien asuttamille alueille, sillä tulevathan nämä kaikki ahkerat työntekijät kuitenkin suuressa hädässä sotaa pakoon ja koska heille on saanut jäädä karmivia muistoja Aleppossa tai savimajassa asumisesta, niin kyllä meidän laiskojen ja työhaluttomien suomalaisten tulisi nyt ehdottomasti panostaa heihin enemmän. He kun omaavat muutenkin niin erinomaisen kielitaidon, ja kohtelevat naisiakin niin hienostuneesti. Ehdotan siis, että yhteisillä verovaroilla rakennutetaan Kontulaan, Itäkeskukseen ja Vuosaareen luksushuviloita, ja kaikkien ulkomaalaistaustaisten ihmisten vuokraa lasketaan 50 %:lla.

  2+
 14. Yleiskaava on KSV:n ihan oma keksintö, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyy, kuka valtuutettu mistäkin syystä. Varmaa on, että kaupunkilaisten mielipiteitä ei ole otettu huomioon yhtään. Tonkikaa tämä mätäpaise kunnolla niin saadaan tietää mistä tässä on oikeasti kysymys.

  5+
 15. Ja nyt on todettu, että metsä on sujoellun liito-oravan onnistunutta pesimäaluetta. Eikö tämäkään lakipykälä sido kaupunginvaltuustoa??? Eli voiko mökkiläinenkin nykyään surutta pistää haapapuut nippuun ja tönöä tilalle??

  5+
 16. Minun mielestäni Helsingin kaupunki tekee väärin että kaikki viheralueet pitää tuhota! Ei voi olla totta että tuleville sukupolville ei jää mitään jäljelle kuin pelkkiä talorivejä… ei tälläistä saa tehdä..

  POLIITIKOT JÄRKI ON KADONNUT TEILTÄ,KOKONAAN!!!!!
  Ette näe kuin rahan-kiilto silmissä ja lähietäälle – Teillä Poliitikoilla jotka olette johto-tehtävissä,, Ei ole Oikeutta Tuhota meiltä Helsinkiläisiltä Tälläisia alueita kuin – Tuomarinkylän pellot, Malmin lentokenttä, Mustavuori, Santahamina, Vartiosaari, Kivinokka . Pitää olla avarakatseinen ja kuinka lastenlapsetkin pääsevät ihailemaan luontoa Helsingin sisällä.

  Ettekö te ymmärrä muuta kuin pelkkää Maahanmuuttoa! Teillä tuntuu olevan sen tärkein pointti päin Helvettiä…. ja päin Helvettiä menee koko touhu.. Ettekö välitä meistä jotka olemme maksaneet veroja, kovia leikkauksia on kyllä tullut tiuhaa tahtia… tätä menoa kohti Helsinki on aika Paska Paikka !!!!

  3+
 17. Nyt olet käsittänyt “hieman” väärin.
  Viheralueethan Malmilla lisääntyy ja loppuu se puiden kaataminen lentotoiminnan tieltä (n.100 kpl)
  Myös maa alueiden saastutus loppuu, esim DC-3 valutti litrakaupalla öljyä kentälle .

  2+
  • Ja se venäläinen kaappimallin lentokone vuoti ja melusi myös. Ja pahempaakin (luvatonta touhua) siihen liittyi.

   1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.