Blogi: Osallistu

Vuosaaren keskusta kehkeytyy työpajassa

Millainen keskusta Vuosaaren metroaseman ympärille kehittyy? Kaupunginosan keskustaa lähdetään pohtimaan suunnittelutyöpajassa. Asukkaiden paikallistietoa ja ideoita kootaan suunnitteluun 21. lokakuuta Vuotalossa.

Vuosaaren metroaseman ympäristöön valmistellaan suunnitteluperiaatteita. Työ on käynnistynyt kaupunkisuunnitteluvirastossa kutsumalla eri alueiden suunnittelijoita pajatyöskentelyyn.

Työpajan ensimmäisenä päivänä 21.10. suunnittelijat tutustuvat alueeseen ja tehtävään. Vuotalon kulttuurituottajat esittelevät omien projektiensa kautta asukkaiden ajatuksia keskustan kehittämisestä.

Asukaspaja alkaa kello 15 Vuotalon aulassa. Paikalle voi saapua vapaasti oman aikataulun mukaan kuuteen saakka. Suunnittelun lähtötiedoiksi kerätään ajatuksia keskustan tulevaisuudesta sekä vahvuuksista ja kehittämisen paikoista.

– Toivomme tietoa esimerkiksi siitä, missä nyt kuljetaan ja millaisia yhteyksiä tarvitaan, mitkä ovat alueen toimivat jutut tai millaisille palveluille ja toiminnoille on tarve, kertoo arkkitehti Petri Leppälä kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Työpajan toisena päivänä suunnittelijat käyvät läpi asukaspajan tulokset ja jatkavat työskentelyä ryhmissä. Ideoita ruoditaan vielä pajan jälkeen kaavoituksen näkökulmasta. Tuloksia käytetään suunnitteluperiaatteiden lähtökohtina.

Käveltävämpää kaupunkikeskustaa

Yleiskaavaehdotus esittää Helsingistä tiivistä kaupunkia, jonka useita keskuksia yhdistää raideliikenne. Vuosaaren keskusta on yksi raideliikenteen solmukohtiin muodostuvista isommista liike- ja palvelukeskustoista.

Keskustan ympärille tavoitellaan kantakaupunkimaista ympäristöä. Alueelle suunnitellaan uusia asuntoja ja rakennusten ensimmäisiin kerroksiin pyritään sijoittamaan palveluita ja liiketiloja.

– Ajatuksissa on luoda oleiltavampaa ja käveltävämpää kaupunkia. Vuotie halkaisee kaupunginosan kahtia ja sen kehittämistä pohditaan. Tarkoitus on myös vahvistaa yhteyttä Uutelan kanavalta metroasemalle, Leppälä kertoo.

Suunnitteluperiaatteissa erilaiset osa-alueet – keskusta sekä Vuotien etelä- ja pohjoispuolen vanhat ja uudet asuntoalueet – on tarkoitus saada toimimaan kokonaisuutena. Vuosaaren kouluverkkoa järjestellään uudelleen ja opetustilojen sijaintipaikkaa pohditaan. Entisen Pauligin paahtimon aluetta kehitetään keskustamaiseen suuntaan. Keskusta nähdään luontevana sijaintina myös korkeammalle rakentamiselle.

Vuosaaressa liikennöi tällä hetkellä runkolinja 560, joka on tulevaisuudessa tavoitteena muuttaa Raide-Jokeri 2 -pikaraitiotieyhteydeksi. Yleiskaavaehdotuksen mukaan Vuosaaren keskustan voimakkaampi kehittäminen edellyttää myös raideliikenteen jatkamista satamaan.

Suunnitteluperiaatteiden osallistumis- ja arviointisuunnitelma laaditaan loppuvuodesta 2015. Periaatteet on tavoitteena viedä kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn keväällä 2016. Suunnittelua voi seurata tilaamalla sähköpostiin uutiskirjeen.

Vuosaaren keskustan asukaspaja Vuotalon aulassa (Mosaiikkitori 2) 21.10.2015 klo 15–18. Tapahtuma Facebookissa >>

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.