Blogi: Maailman kaupungit

Vesi toi elämää Milanoon

Darsenan alueesta tuli uusi elävä osa Milanoa, kun vesi palautettiin vanhaan satama-altaaseen. Milanon terveiset kuultiin Laiturin Lisää elämää rannoille -seminaarissa 10. syyskuuta.

Vuonna 2012 Darsenassa ei ollut vedestä tietoakaan. Satama-allas oli peitetty ja tilalla oli parkkipaikkoja ja ajoteitä. Vanhat rakenteet olivat kuitenkin näkyvissä ja paikoillaan.

Expo Milano -maailmannäyttelyn hankkeessa päätettiin palauttaa vesi alueelle ja luoda rannoille uutta julkista kaupunkitilaa. Aluetta suunnittelivat Laiturin seminaarissa vierailleet arkkitehdit Sandro Rossi, Edoardo Guazzoni ja Paolo Rizzatto.

Idea ei ollut uusi. 1300-luvulla Milanossa rakennettiin Duomon katedraalia ja laivat kuljettivat marmoria kanavia pitkin kaupungin keskustaan. Darsenan vilkas satama oli kahden kanavan risteyskohdassa.

Hankkeen kaksi tärkeintä uudistusta olivat kanaalin varren rantapromenadi ja Piazza XXIV Maggion muutos.

– Ennen tori oli käytännössä iso liikenneympyrä. Nyt iso alue on varattu kävelijöitä varten. Torin keskellä olevaa monumenttia voi myös käyttää. Se ei ole vain katsomista, vaan elämistä varten, Rizzatto kuvasi.

Puolitoista vuotta kestäneen rakentamisen aikana syntyi myös kanaalin ylittävä silta, satamat huviveneille ja yhteyslautoille, lukuisia tapahtumapaikkoja rantapenkereille, uusi kauppakatu ja paviljonkikahvila.

Huhtikuussa 2015 projekti oli valmis ja alue avattiin ihmisille.

– Reaktio oli vaikuttava. Vesi oli tullut takaisin! Rizzatto kertoi avajaistapahtuman tunnelmasta.

Darsenassa järjestetään festivaaleja, tapahtumia ja konsertteja. Sieltä löytyy myös kelluvia paviljonkeja ja taidetta. Ylläpitoon on liittynyt myös pulmia, mutta ihmiset ovat löytäneet alueen.

– Darsena on paikka, jonne ihmiset tulevat vain olemaan veden lähellä.

Kaupungin vanhat muurit ovat tärkeä osa alueen luonnetta.

– Ennen muurit merkitsivät suojaa ulkomaailmaa vastaan, nyt ne suojaavat liikenteen melulta. Kanavan vartta voi kulkea kadun tasolla tai muurin suojassa rannassa.

Kaupunkiluotsi-projektin ja seminaarin koordinaattori Meri Louekari poimi Milanon esityksestä kolme evästä Helsingin kaupunkikehittäjille.

– Arvostetaan vanhaa kulttuurihistoriaa. Muistetaan, että jos on tarve, löytyy myös mahdollisuuksia. Eikä koskaan aliarvioida ihmisten iloa, kun heille avautuu pääsy veden äärelle.

Lisää elämää rannoille -seminaarissa pohdittiin, miten Helsingin rannoille syntyy lisää toimintaa ja millaista se voisi olla. Päivän aikana kuultiin inspiraatiopuheenvuoroja jo toteutuneista hankkeista. Seminaari oli osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.