Blogi: Asuminen

Townhouse taipuu moneen

Yli puolet Aalto-yliopiston Uusi suomalainen unelmakoti -tutkimuksen vastaajista koki townhouse-talotyypin itselleen sopivaksi asumisratkaisuksi. Kiinnostus townhouse-asumiseen oli yhtä suurta niin lapsiperheillä, pariskunnilla kuin yksinasuvillakin.

Kaikissa eri talotyypeissä asuvista löytyi niin townhouse-kannattajia kuin vastustajiakin. Vaikka townhousea on usein pidetty kaupunkimaisena vaihtoehtona omakotitalolle, tutkimuksen mukaan juuri omakotitaloasukkaiden kiinnostus townhouse-asumiseen oli vähäisintä.

Unelmakoti-kyselyyn osallistui yli 1200 verkkopanelistia pääkaupunkiseudulta. Hankkeen asumispreferenssikyselyssä tunnistettiin neljä asukasprofiilia rakennetun ympäristön urbaanisuuden asteen ja paikallisyhteisöllisyyteen suhtautumisen mukaan.

Noin kolmasosa vastaajista edusti elämäntyyliltään “vilkkaan alueen sosiaalisia”, noin kolmasosa “vilkkaan alueen privaatteja”. “Väljän alueen sosiaalisia” tai “väljän alueen privaatteja” oli molempia noin 20 prosenttia.

Vaikka vastaajat halusivat kaupunkimaista asumista vilkkaamman ja väljemmän kaupunkirakenteen eri muodoissa, toive oman asumisen yksityisyydestä korostui.

– Toimiva joukkoliikenne, sujuva arki sekä kirjastojen ja kahviloiden tapaiset kohtaamispaikat ovat myös yhdistäviä toiveita. Lähiympäristöllä on väliä, Aalto-yliopiston tutkija Eija Hasu kuvaa.

Hasun mukaan townhouseista kiinnostuneet vaativat palveluilta keskimääräistä enemmän, mikä korostaa toivetta kodin keskustamaisesta sijainnista. Keskustan tyyppi voi vaihdella paljonkin; rakennetusta ja vilkkaasta keskustasta vehreään kylämäiseen kaupunkirakenteeseen.

Ne, jotka näkivät townhouseasumisen myönteisenä, olivat valmiita näkemään hieman enemmän vaivaa liikkumisen suhteen. Parkkipaikat saivat sijaita esimerkiksi kauempana olevassa pysäköintilaitoksessa. Yhteisiä tiloja ja arkea helpottavia tiloja pyörille ja harrastusvälineille pidettiin tärkeinä.

Kaupunkipientaloilla eli townhouseilla tarkoitetaan usein kaksi- tai kolmikerroksista pientaloa, joka on kiinni viereisissä taloissa. Asunnoilla on tavallisesti oma pienehkö etu- tai takapihansa ja sisäänkäynti suoraan kadulta.

– Talotyyppi sopii olemassa olevan rakennuskannan tiivistämiseen. Townhouseista voi syntyä erilaisiin ympäristöihin sopivia vaihtoehtoja. Talo taipuu moneen, Hasu kuvaa.

Tutkimuksen tavoitteena oli saada asukkaiden näkökulma townhouse-asumiseen ja talotyypin kehittämiseen. Tutkimus koostui kyselystä, asiantuntijahaastatteluista sekä työpajoista, joissa selvitettiin asukkaiden toiveita ja townhouse-asumisen uusia mahdollisuuksia.

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen hankkeessa rahoittajina tai yhteistyökumppaneina ovat Innovatiivinen kaupunki -ohjelma, Helsingin kaupunki sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus.

Tutustu raporttiin: Uusi suomalainen unelmakoti? – Asukasnäkökulma townhouse-asumiseen

2 kommenttia artikkeliin ”Townhouse taipuu moneen

  1. Kyselytutkimuksissa olisi aina syytä olla jokin vertailukohta, koska iso osa suomalaisista on valimiita asumaan vaikka missä. Jos kysymyksenä olisi vaikkapa se, että “pesubetonikerrostalo sopisi talotyyppinä minulle/meille hyvin”, niin aika moni suomalainen vastaisi siihenkin kysymykseen myöntävästi. Suuri osa suomalaisista on tainnut ainakin joskus asua pesubetonikerrostalossa. Aallon kyselyssä ei ole mitään vertailukohtaa noille prosenteille, joten on vaikea hahmottaa, että mitä nuo tulokset oikeastaan tarkoittavat – ja että onko townhouse kenties suositumpi vai vähemmän suositumpi vaihtoehto kuin vaikkapa peruskerrostalo.

    5+
  2. Melkkiin voisivat rakentaa kartanon kosken tyylisen townhouse kylän. Tai jakriborg tyylisen.

    1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.