Blogi: Osallistu

Idän illassa puhutti viheralueiden säilyminen

Yleiskaavan hetki kriitikkona -tapahtumien sarjassa pureuduttiin keskiviikkona 21. tammikuuta itäisen Helsingin kysymyksiin. Illan aikana Laiturilla oli keskustelemassa noin 80 kaupunkilaista.

Yleiskaavan keskeisistä teemoista itäistä Helsinkiä koskettavat erityisesti kaupunkibulevardit, tiivistyvä kaupunkirakenne sekä ajatus raideliikenteeseen tukeutuvasta verkostokaupungista.

Kaavaluonnoksessa esitetään uutta rakentamista kaupunkibulevardiksi muutettavan Itäväylän varteen. Sen varrella kasvaisivat Itä-Helsingin suurimmat keskukset – Itäkeskus ja Herttoniemi. Uudet pikaraitiotiet, kuten Raide-Jokeri ja saaristoratikka, yhdistäisivät itäiset kaupunginosat muuhun kaupunkiin.

Itäiseen kaupunkiin sijoittuu yksi tulevaisuuden tärkeimmistä elinkeinoalueista, joka muodostuu Roihupellon ja Herttoniemen teollisuusalueista. Sen merkitys kasvaa edelleen Länsimetron ja Östersundomin rakentumisen myötä.

Karttakuvien äärellä käydyissä keskusteluissa yksi yleisimmistä aiheista oli itäisen Helsingin viheralueiden säilyttäminen. Varsinkin Vartiosaaren ja Ramsinniemen rakentamissuunnitelmista kannettiin huolta, ja monissa puheenvuoroissa toivottiin niiden jättämistä nykyiselleen. Vartiosaaren kautta kulkevan saaristoratikan nähtiin uhkaavan saaren luontoarvoja. Ratikan vaihtoehdoksi esitettiin esimerkiksi vesiliikenteen kehittämistä.

Muuten raideliikenteen kehittäminen nähtiin tärkeäksi asiaksi, ja poikittaisten Jokeri-pikaratikoiden toteutusta toivottiin kiirehdittäväksi. Liikennekartan äärellä kuultiin myös kannanottoja Itäväylän muuttamisesta kaupunkibulevardiksi – ajatukseen suhtauduttiin pääosin myönteisesti. Bulevardisointia esitettiin myös Kehä I:lle Itäväylän ja Myllypuron väliselle osuudelle.

Kaavaluonnoksen ajatus Herttoniemen ja Roihupellon yritysalueen vahvistamisesta ei saanut keskusteluissa aivan varauksetonta tukea. Alueelle toivottiin työpaikkojen lisäksi lisää asuntoja, koska se on niin hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella.

– Minun kanssani keskusteltiin paljon myös tonttikohtaisesta lisärakentamisesta ja toivottiin tukea sen edistämiseen, kertoo yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen.

Kaupunkilaisten suunnittelijoille kirjoittamiin terveisiin voi tutustua oheisesta linkistä.

14 kommenttia artikkeliin ”Idän illassa puhutti viheralueiden säilyminen

 1. Hauska lukea lappukommentteja, koska kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä: Saaristoratikkasuunnitelmien luonnolle ja ympäristölle aiheuttama tuho on paljon painavampi asia kuin kyseenalaiset hyödyt. Taas kaupungin byrokratia yrittää saada lisää maata gryndereiden käyttöön, siitähän tässä on kysymys. Nyt yhteiset kaikkien käytössä olevat alueet, joissa ollaan lähellä luonnontilaa, muuttuisivat ajan myötä rakennetuiksi yksityistonteiksi. “Saaristoratikka” on harhautus, korea kuorrutus, johon toivottavasti kukaan luonnonystävä ei usko.

  9+
  • “kaupungin byrokratia yrittää saada lisää maata gryndereiden käyttöön”

   Suomessa on luontoa niin paljon, että en suurta huolta ota, kun parin saaren keskiosa rakennetaan ja rannat jäävät luonnon tilaan. Esim. Vartiosaaren sillat tuovat rannat kaikkien iloksi ja ratikka vielä helpottaa. Siltojen paras puoli on se, että kevyt liikenne pääsee uusille luontopaikoille. Kivinokan rauhoitus merkitsee taas sitä, että siellä ulkoilu jää hyvin vähäiseksi eikä mitään luontopalveluja saada.

   3+
   • Olisi kannattanut käydä tänään Laiturilla kuulemassa Ilkka Hanskia, niin ymmärtäisit, että missään ei enää ole luontoa hukattavaksi asti.

    Luonnon monimuotoisuutta esiintyy nykyisin pikemminkin kaupunkialueilla kuin maaseudulla, jossa metsät ovat tehotalouskäytössä olevia puupeltoja.

    Tiedoksi vielä: Ramsinniemi on niin kapea, että jos sinne vedetään raitiotie ja tulee asutusta, rannatkaan eivät jäisi luonnontilaan.

    Olen lukenut kommenttejasi useammalta palstalta ja ihmetellyt, kuka sinua on estänyt ulkoilemasta Kivinokalla. Olen käynyt siellä kymmeniä vuosia ja aina olen saanut liikkua vapaasti.

    Muuten: luonto itsessään tuottaa luontopalvelut – jos rakennetaan kioskeja, kahviloita ym. ei kyse enää ole luonnosta, vaan jostain muusta.

    10+
   • “monimuotoisuutta esiintyy nykyisin pikemminkin kaupunkialueilla ” – Totta ja vanhimmat metsätkin ovat täällä esim. Laajasalossa ja Kivikossa.

    Kivinokan luonnosta en pidä, sillä majailu on kuritonta: veneitä, laitureita, terasseja, kesäkeittiöitä, aitoja, istutuksia. Vartiosaaresta tulisi villi eli lemmikitön. Huviloiden rantaan tulee yhtenäinen rantapolku.

    0
   • Monimuotoista luontoa löytyy useasta suunnasta Helsinkiä. Kivinokan vanha metsä on yksi esimerkki – mökkikylä toimii sen suoja-alueena, koska se ottaa vastaan suurimman virkistyspaineen (myös meidät mökittömät).

    Ramsinniemi muodostaa yhdessä Meri-Rastilan rantametsän kanssa 83 hehtaarin monimuotoisen kokonaisuuden. Kallioiset rannat, metsän läpi kauttaaltaan kulkeva muinaisrantakivikko ja vanhat puut menetettäisiin, jos saaristoraitiotie ja asuinrakentaminen toteutuisivat.

    Olet useaan kertaan tuonut tällä palstalla esille, että jotkin alueet olisi suunniteltu koirattomiksi tai lemmikittömiksi. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on se kaavamerkintä, jolla tällainen pystyttäisiin määräämään. Viraston teksteissä sellaisesta ei ole mainintaa, joten kuvitteletkohan vain.

    9+
   • Nimetön, koiraton kaavamerkintää ei vielä ole, mutta luonnonsujelualueilla on kyltit kieltämässä koiria. Esim. Lammassaari on koiraton ja Viikin rannat.

    Viikinrannan ja Pornaisten niemen korkea rakentaminen tuo satoja koiria luontopolkujen viereen, ellei em. kaavamerkintää saada. Punkkitauteja on ollut jo Arabianrannassa. Naapuri kertoo kauhujuttuja kivuista ja pitkistä hoidoista. Tiesithän Oulun YO:n tutkimuksen, että koirat ovat punkkien tehokkain levittäjä ja lisääjä.

    0
 2. Jokeri ykkönen kyllä kaventaa Keskuspuistoa Maunulan ja Pirkkolan kohdalta, ja kakkosen tieltä ollaan “jouduttu” kaatamaan yllättävänkin paljon puita.

  8+
 3. Saaristoratikka kuulostaa tosi kivalta. Mieleen tulee ruskea limppu, juhannussalko ja haitarinsoitto.

  6+
  • Sivu ei aukene, jos ei ole kirjautuneena Facebookiin. Helsingin metsillä on paljon ystäviä myös FB:n ulkopuolella eli olisi kiva, jos laittaisitte tietoa mielenosoituksesta myös esim. tälle kommenttipalstalle.

   5+
 4. Helsinki kasvaa, deal with it! Jos urbaanimpaa rakentamista ei lisätä, julkista liikennettä laajenneta vaan rakennetaan matalia taloja ja vielä väljästi ruuhkat vaan lisääntyvät ja tilan tarve kasvaa. Korpimaata löytyy kyllä Suomesta ja varmasti ihan läheltä Helsinkiä, ei tarvitse mennä kovin kauas. Kaupunki kaupunkilaisille ja metsät metsäläisille.

  2+
 5. Helmikuun lopussa pidetyssä Meri-Rastilan asukastapahtumassa asukkaat saivat ehdottaa kartalle sopivia rakentamispaikkoja. Tosi mahtavaa, että asukkaat saavat olla tällä tavalla mukana suunnittelemassa omaa aluettaan.

  1+
  • Toivon, ettei kehusi ole ironiaa. Metsällä ja metsällä on se ero, että 93 % haluaa ulkoilla rantametsässä. Myös metsätiet tietysti kelpaavat, mutta ranta on arvokkain. Kalamies kulkee tietysti rantoja pitkin ja kiertää pitkin hampain omarantaisia huviloita.

   1+
  • Veikkaanpa, että Meri-Rastilan kaupunkiuudistuksessa on jälleen kerran kyse jonkinlaisesta teatterista. Jos asukkaiden mielipiteitä oikeasti haluttaisiin kuulla, niitä olisi kuunneltu jo silloin, kun osayleiskaavaa oltiin tekemässä.

   On erikoista, että kun asukkaat aikoinaan tarjosivat osayleiskaavalle vaihtoehdoksi täydennysrakentamista nykyiselle asuinalueelle, kaupunki tyrmäsi sen väittäen sitä kannattamattomaksi. Nyt mieli yhtäkkiä onkin muuttunut.

   Kannatan tiivistämistä jo rakennetuille alueille myös kotikulmillani ja on siis OK, jos esim. nykyisiä taloja saadaan korotettua tai parkkipaikoille tai muuten rakennusten väliin täydennysrakennetaan. Vedätystä en kuitenkaan hyväksy ja on väärin, jos jälleen kerran aletaan pitää vuorovaikutusnäytöstä siellä, missä kaikki aloitteellisuus on ensin tyrmätty.

   3+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.