Blogi: Maailman kaupungit

Urbanismi on arvossa myös Washingtonissa

Yhdysvaltain pääkaupunki Washington D.C. on kaupunkisuunnittelullisesti kiinnostava kaupunki. Se on myös yleiskaavoituksen näkökulmasta kiinnostavassa vaiheessa. Kaupungissa hyväksyttiin vuonna 2006 yleiskaava eli Comprehensive Plan.

Helsingin tavoin Washington on kasvava kaupunki. Vuodesta 2000 vuoteen 2012 kaupungin väkimäärä kasvoi noin 60 000 asukkaalla. Washingtonissa asukkaita on reilut 630 000. Toki itse kaupunkiseutu on selvästi Helsinkiä suurempi, sillä seudulla asukkaita on reilusti yli viisi miljoonaa.

Yleiskaavan otsikkona oli “Inclusive City”. Ajatuksena oli siis kehittää Washingtonista kaupunki, jonka kasvusta kaikki kaupunkilaiset voisivat hyötyä. Suunnitelman viisi ydinteema olivat kasvun hallinta, menestyvät kaupunginosat, työ- ja opiskelupaikkojen saavutettavuuden lisääminen, paremmat yhteydet sekä vihreiden ja terveellisten yhteisöjen rakentaminen.

Suunnitelma piti sisällään yli 600 konkreettista toimenpidettä. Yleiskaavaa on täydennetty vuosien varrella ja viime vuonna julkaistiin raportti suunnitelman edistymisestä.

Erittäin kiinnostava muutos on tapahtunut liikenteessä. Esimerkiksi pyöräilyn merkitys on varsin lyhyessä ajassa kasvanut vahvasti. Työmatkapyöräily on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa. Kaupunkipyöräjärjestelmän eli Capital Bikesharen käyttö on ollut myös nopeassa kasvussa. Vuonna 2010 Capital Bikesharen pyörillä tehtiin reilut 4000 matkaa, kaksi vuotta myöhemmin niitä tehtiin jo yli 200 000. Myös pyöräväyliä on rakennettu runsaasti lisää.

Iso liikenteeseen liittyvä ratkaisu oli myös päätös pikaraitiotieverkoston rakentamisesta. Verkoston rakentaminen on käynnissä ja valmistuessaan sillä on mittaa 37 mailia, siis lähes 60 kilometriä.

Urbaaneja ilmiöitä

Washingtonissa on nähtävissä myös monia muita kiinnostavia urbaaneja ilmiöitä. Yhteiskäyttöautojen eli Zip-carin suosio on vahvassa kasvussa ja Zip-careille varattuja pysäköintipaikkoja näkee runsaasti eri puolilla kaupunkia. Toimiva yhteiskäyttöjärjestelmä on osaltaan vaikuttanut myös siihen, että autottomien talouksien määrä on vähentynyt Washingtonissa. Nykyisin noin 40 prosenttia Washingtonin kotitalouksista ei omista autoa.

Myös katuruoka on iso juttu Washingtonissa. Esimerkiksi ydinkeskustan toimistoalueilla on aivan tyypillinen näky puiston laitaan pysäköidyt ruoka-autot, joista toimistojen työntekijät käyvät hakemassa lounasta. Jopa maan arvokkaimman puiston The National Mallin poikkikaduilla on pitkä rivistö ruoka-autoja.

Washington on hallinnollisesti mihinkään osavaltioon kuulumaton erillinen piirikuntansa, joka rajautuu Marylandin ja Virginian osavaltioihin. Washington on alun alkaen maan pääkaupungiksi suunniteltu. Maailmanlaajuiseenkin kaupunkisuunnittelun historiaan on jäänyt vuoden 1791 L`Enfant suunnitelma, jossa luotiin kaupungin perusrakenne – ruutukaava ja sitä rikkovat diagonaalikadut sekä keskustan laaja puistoalue, jonka varrelle sijoittuivat merkittävimmät kansalliset instituutiot.

Mikäli Washingtonin suunnittelu kiinnostaa, kannattaa vierailla paikallisen kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla tutustumassa Comprehensive Planiin ja paljon muuhunkin kiinnostavaan aineistoon.

2 kommenttia artikkeliin ”Urbanismi on arvossa myös Washingtonissa

 1. Voisitte ihan oikeasti hiukan katsoa, mitä listaatte mediaseurannassanne. Se on tietysti selvä, että etsitte vain omalta kannaltanne sopivia kirjoituksia. Menee kuitenkin hiukan pitkälle, että nyt siellä on linkki jo kokoomuspoliitikon blogiinkin. Ei sinänsä ole yllätys, että Helsingissä suunnitellaan niin kuin kokoomus tahtoo.

  1+
  • Kyllä siellä on musta näkynyt todella paljon muidenkin puolueiden edustajien blogeja ja puoluesidonnaisia lehtiä.

   Esim. Pilvi Torstin (sd.) kirjoitus Hämeen Kaiussa (sd.) 13.11, Kansan Uutisten (vas.) kirjoitus 11.11, Soininvaaran (vihr.) blogaus 11.11… jne.

   Olennaista uskoisin olevan sen, mitä kirjoitukset käsittelevät, ei sen, kuka ne on kirjoittanut tai julkaissut. Toivottavasti jatkossakin.

   2+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.