Blogi: Osallistu

Tule suunnittelemaan, millainen sinun kaupunginosasi on vuonna 2050

Onko sinulla hyviä ideoita siitä, millaista Helsingissä on 30–40 vuoden kuluttua? Missä sijaitsevat parhaat paikat rakentamiselle, mihin tarvitaan uusia kulkuväyliä ja missä ovat puistot ja muut viheralueet? Pitäisikö kaupunginosia tiivistää pikkukaupungeiksi, joissa on viihtyisiä kävelykeskustoja ja hyvät palvelut?

Kaupunkisuunnitteluvirasto järjestää helmi–maaliskuussa neljä yleiskaavaan liittyvää työpajaa. Hetki suunnittelijana -työpajoissa kaupunkilaiset suunnittelevat, millainen oma kaupunginosa on vuonna 2050.

Työpajoissa keskitytään eri päivinä eri alueisiin:

 • TÄYNNÄ! keskiviikko 26.2. kantakaupunki
 • TÄYNNÄ! torstai 27.2. itäinen Helsinki (Itäväylän suunnan kaupunginosat).
 • TÄYNNÄ! keskiviikko 5.3. keskinen ja pohjoinen Helsinki (Tuusulanväylän ja Lahdenväylän suunnan kaupunginosat)
 • torstai 6.3. läntinen Helsinki (Turunväylän, Vihdintien ja Hämeenlinnanväylän suunnan kaupunginosat).

Ilmoittautuminen on päättynyt, mutta Läntisen Helsingin työpajaan voi vielä ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen maija.mattila@hel.fi. Viestiin oma nimi, sähköposti ja tieto siitä, minkä kaupunginosien suunnittelusta on erityisesti kiinnostunut.

Kaikki työpajat pidetään kello 17–20 info- ja näyttelytila Laiturilla Kampin vanhalla linja-autoasemalla, Narinkka 2.

Pajoissa työskennellään työryhmissä. Ryhmät voivat käyttää apunaan yleiskaava- ja liikennesuunnittelijoita sekä loppuvuodesta tehdyn karttakyselyn tuloksia – yli 4 000 ihmisen näkemyksiä Helsingistä ja sen kehittämisestä. Yleiskaavoittajat kertovat myös omia ajatuksiaan alueen suunnittelusta.

Osallistuminen on helppoa. Ilmoita mukaan itsesi tai kerralla koko ryhmä 14. helmikuuta mennessä. Mieti, mitä kaupunginosaa haluat suunnitella, ja valitse päivä. Ilmoittaudu pian, sillä työpajoihin mahtuu rajallinen määrä osallistujia.

Osallistuminen ei edellytä perehtymistä aineistoon etukäteen, vaan voit tulla juuri niiden ideoiden kanssa, joita sinulla jo on. Työpajojen tuotokset julkaistaan yleiskaavan verkkosivuilla, jossa ne ovat kaikkien nähtävänä ja kommentoitavana.

Päivitetty 20.2.2014

20 kommenttia artikkeliin ”Tule suunnittelemaan, millainen sinun kaupunginosasi on vuonna 2050

 1. Läntisen Helsingin aluesuunnassa “Hämeentiellä” tarkoitetaan ilmeisesti Hämeenlinnanväylän suuntaa. Voisiko tämän korjata esittelyyn?

  Miten tarkkaan kaupunginosat on pyritty jaottelemaan alueittain sopiviin teemapajoihinsa? Esimerkiksi Pirkkola, Länsi-Pakila ja Keskuspuisto Pirkkolasta Pitkäkoskelle ovat lähellä Hämeenlinnanväylää, mutta ilmeisesti monesti katsotaan “pohjoisiin” alueisiin – kuinka työpajoissa? Mihin työpajaan toivotaan Keskuspuiston kehittämisestä kiinnostuneita?

  1+
 2. Minkä takia esim. Itähelsingin työpajaa ei pidetä Itäkeskuksessa, eikö Ksv: n virkamiehet jaksa matkustaa vai halutaanko mahd. suppea osallistujapiiri..+
  *ylläpidon muokkaama kommentti. ks. blogin etiketti

  0
 3. Kiitos Vuokko korjauksesta! Tule keskiviikkona 5.3. (keskinen ja pohjoinen Helsinki) jos vain suinkin pääset. Siellä suunnitellaan Hämeenlinnanväylän itäpuolella sijaitsevia kaupunginosia.
  Työpajat on jaettu alueittainen vain siksi, että samaan pajaan tulisi samoista kaupunginosista kiinnostuneet ihmiset ja juuri niiden alueiden suunnittelijoita.

  1+
 4. Toivottavasti pääset Jorma Laiturille. Olemme saaneet toiveita myös siitä, että tilaisuudet pidettäisiin Laiturilla, kun sinne on niin helppo tulla.

  0
 5. Hei,

  minulle jäi epäselväksi mihin alueeseen Itä-Pasila ja Keski-Pasila kuuluvat.
  Kiitos vastauksesta.
  .

  0
 6. Hei Petteri. Jos kantakaupungin työpaja 26.2. sopii sinulle, tule silloin. Tuohon iltaan on ilmoittautunut myös muita Pasilasta kiinnostuneita.

  1+
 7. Kuuluuko Meilahti/Laakso kantakaupunkiin vai läntiseen Helsinkiin. Olisi mukava saada näistä aluerajauksista vaikka suurpiirteinen kartta niin rajaukset olisi helpompi hahmottaa.

  0
  • Meilahti/Laakson aluetta voitaisiin käsitellä kantakaupungin työpajassa 26.2.

   0
 8. Koillis-Helsinkiä ei ole jaottelussa ollenkaan. Onko tarkoitettu, että esim. Malmin ja Tapulikaupungin alueet kuuluvat keskisen ja pohjoisen iltaan?

  0
  • Juu, Malmin ja Tapulikaupungin suunnittelusta kiinnostuneet, tulkaa 5.3. työpajaan.

   0
 9. Hei, mahtavaa että tällainen mahdollisuus tarjoutuu! Minullakin olisi aluejaosta kysymys: olisiko Sörnäisten-Kalasataman alueesta kiinnostuneiden syytä osallistua kantakaupungin tilaisuuteen vai Itäväylän suunnan tilaisuuteen?

  0
  • Hei! Kantakaupungin työpajaan 26.2. on tulossa muitakin tuosta alueesta kiinnostuneita. Kannattaa ilmoittautua sinne!

   0
 10. Alkaa olla korkea aika siirtää tällaista vaikuttamista verkkoon. Niin, että ainakin paikkariippumattomuus onnistuu. Ideaalitapauksessa myös aikariippumattomuus.

  1+
  • Aika paljon olemme jo tehneetkin verkossa yleiskaavaan liittyvää vuorovaikutusta. Karttakyselyymme kertyi suuri määrä vastauksia ja tuloksetkin on jo julkaistu avoimena datana. Toivomme siis, että asioiden käsittely jatkuu vilkkaana verkossa. On kuitenkin myös tärkeää järjestää mahdollisuus työskentelylle joka perustuu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen samaan aikaan samassa fyysisessä tilassa.

   0
  • Hei! Läntisen Helsingin pajaan mahtuu vielä. mukaan voi ilmoittautua sähköpostitse (maija.mattila@hel.fi). Viestiin nimi, sähköposti ja tieto siitä, minkä kaupunginosien suunnittelusta olet erityisesti kiinnostunut. Tervetuloa!

   0
 11. Suuri kiitos järjestäjille mielenkiintoisesta illasta ja kiitos siitä, että myös muita kuin fyysistä läsnäoloa edellyttäviä kanavia mielipiteen ilmaisuun löytyy. Voisiko “ilmianna rakennuspaikka”-karttapalvelusta tehdä pysyväisluonteisemman version?

  Kaikella kunnioituksella ennakkoluulotonta visionääriä kohtaan: * olisi tarvinnut kantakaupungin työpajassa oman kartan näkemyksiensä ilmaisemiseksi. Nyt muiden ryhmän jäsenten näkökulmat tulivat esille valitettavan heikosti, jos ollenkaan.

  *Toimituksen muokkaama kommentti, nimi poistettu

  1+
 12. Tämä ilmianna rakennuspaikka mentaliteetti pistää miettimään paikkakunnan vaihtoa.

  0
 13. Kiitoksia työpajaa koskevasta palautteesta. Siitä on hyötyä tämän illan ja ensi viikon työpajojen vetämiseen.

  Ja kiitos kaikille osallistujille aivan mahtavasta työpajoista ja suunnitelmista! Laitamme tuloksia tänne sivuille viimeistään ensi viikon pajojen jälkeen.

  0
 14. cheers for the actual article i’ve recently been on the lookout with regard to this kind of advice on the net for sum time proper now so numerous thanks bgdcekeecefg

  0

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.