Blogi: Osallistu

Mistä Helsingin kaupunginosissa puhutaan?

Hackathonissa syntynyt sovellus tiivistää yleiskaavan karttakyselyn avoimet vastaukset kaupunginosittain sanapilviin, joissa eniten esiintynyt sana näkyy isoimmalla. Tunnistatko, mikä kaupunginosa on kyseessä?

Idea sanapilvien tekemiseen tuli Helsingin kaupungin kumppanikoodarilta Timo Tuomiselta. Hän oli lisännyt yleiskaavakyselyn vastauksien sijaintiin tiedon, mihin kaupunginosaan vastaus kuuluu.

Timo pohdiskeli, että nyt kun noin 30,000 pisteestä tiedetään, mihin kaupunginosaan ne kuuluvat, voisi vapaamuotoisista tekstikommenteista pystyä sanapilvien avulla näkemään, mitkä eri aiheet alueilta nousevat esiin ja mitä eroja kaupunginosien välillä on.

Vapaamuotoisia kommentteja oli tullut 13,000 kappaletta. Erojen näkeminen näin isosta massasta on vaikeaa. Sanapilvissä useimmin kommenteissa esiintynyt sana on isoimpana. Yhdellä silmäyksellä saa käsityksen, mitkä sanat alueen kommenteissa ovat nousseet esiin.

Lopullista vastausta sanapilvet eivät anna, mutta esille nousevat sanat herättävät varmasti kysymyksiä ja ovat apuna johdattamassa kiinnostavien näkökulmien pariin.  Kun kaikki sanapilvet on koottu yhdelle sivulle, niin sivulla voi vertailla eri kaupunginosien eroja. Vastausvinkin saat viemällä hiiren sanapilven päälle!

Osaatko sanoa, mistä kaupunginosasta on kyse?

Klikkaa sanapilviin >>

Sanapilvissä ovat mukana kaikkien vastaajien kartalle sijoittamat kommentit vastaajan omasta kaupunginosasta riippumatta. Generaattorin avulla vastauksia voi tarkastella vastaajien kaupunginosien mukaan, esimerkiksi mitä kalliolaiset sanovat kalliosta tai mitä kalliolaiset sanovat Kampista. Jos kiinnostuit sanapilvistä, tarkemmat tiedot siitä miten ne on tehty löytyvät täältä.

Sovelluksen idea syntyi 15.3.2014 Laiturilla järjestetyssä Hackathonissa, jossa kilpailtiin sovelluksesta tai visualisoinnista, joka tarjoaa kiinnostavimman uuden näkökulman yleiskaavan karttakyselyn aineistoon ja hahmottaa, millainen Helsinki voi kaupunkilaisten mielestä olla vuonna 2050. Hackathonin järjesti Hel<3Dev-kehittäjäyhteisö yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa.

2 kommenttia artikkeliin ”Mistä Helsingin kaupunginosissa puhutaan?

  1. Arabianrannassa ja Kalatamassa valitetaan jatkuvasti surkeaa joukkoliikenneyhteyttä Pasilaan ja yleensä Kustaa Vaasan tien yli. Päivähoito on usein Kumpulassa ja sinne pääsy kestää jopa tunnin.

    1+
  2. “Lopullista vastausta sanapilvet eivät anna”, kirjoittaa Jaakko Rajaniemi. No eivät todellakaan anna. Epämääräinen joukko sanoja. Ei kai tällaisesta sanapilvien työstämisestä sentään makseta kenellekään? Ja mihin asiaan ylipäänsä pitäisi olla lopullinen vastaus?

    5+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.