Blogi: Osallistu

Naura rohkeasti mukana – kokemuksia kaupunkisuunnittelun safarilta

Viime keväänä nuorille järjestetyn Kaupunkisuunnittelun Safarin tuloksena syntyi käytännön vinkkejä siihen, miten nuoria saadaan mukaan. Vinkkilistalta löytyvät käytännön tekeminen, omalla persoonalla mukana oleminen, ajatteluun haastaminen ja työpajaeväät.

Projektissa oli vetäjän näkökulmasta kolme parasta asiaa. Ensimmäiseksi se, että pääsi häiritsemään lukiolaisten arkea jollain vähän erilaisella, toisekseen se, että sai kuunnella fiksujen nuorten ihmisten ideoita ja kolmanneksi se, että pääsi jakamaan oppeja muiden käyttöön.

Projektin aikana järjestimme helsinkiläisissä kouluissa seitsemän työpajaa, joissa oli mukana yhteensä noin 170 opiskelijaa. Koulut lähtivät hienosti mukaan, ja kireällä aikataulullakin aikaa järjestyi.

Kaupunkisuunnittelu kiinnosti oppilaita teemana ja oli jännittävää nähdä, miten eri puolilla Helsinkiä puheeseen nousi erilaisia aiheita. Lähes kaikki nuoret kuitenkin toivoivat toimivaa ja monimuotoista Helsinkiä. Havaintoja nuoria kiinnostavista teemoista voi lukea esimerkiksi raportin kolmannesta kappaleesta.

Haasta nuorta perustelemaan

Työpajatyöskentely, jonka tarkkaa muotoa hioimme jatkuvasti työpajoista saamamme oppien perusteella, tuntui olevan jotain, mihin lukiolaisten oli helppo heittäytyä. Viikonlopputyöpajoissa oli parasta, että niissä oli enemmän rentoa ”hengailuaikaa”, jonka aikana yritimme saada esiin hulluja ideoita ja kaivella nuorten mielistä lisää tietoa siitä, millaisen kaupungin he haluavat.

Oli erityisen hauska kuunnella kaikkein luovimpia ideoita vaikka uusista kulkuvälineistä tai erikoisista liikuntamahdollisuuksista. Esimerkiksi ideat Töölönlahden suksivuokraamosta ja riippukeinupuistosta olivat myös kutkuttavia. Työpajoissa huomasimme, että viraston suunnittelijat tuntuvat olevan hyvin ajan hermolla, sillä monet osallistujien tärkeinä pitämistä teemoista ovat hyvin mukana myös yleiskaavatyössä. Nuoret haluavat ihmisen kokoisen ja toimivan Helsingin, jossa luonnonläheisyys ja merellisyys näkyvät. Lisää tästä teemasta löytyy raportin neljännestä kappaleesta.

Vinkkejä käytännön työhön

Kolmas hieno juttu projektissa oli hieman yllättäen sen oppien ylös kirjaaminen. Olemme pyrkineet monipuolisesti kirjoittamaan, millaisia asioita kannattaa nuorten kanssa työskennellessä ottaa huomioon. Kokosimme raportin viidenteen kappaleeseen käytännön vinkkejä siitä, miten nuoria saadaan mukaan.

Raportti ei saisi olla minkään projektin lopputulos, vaan nimenomaan uudenlaisen tekemisen alku ja siihen toivomme, että näistä vinkeistä on hyötyä. Kaupunkisuunnitteluviraston avoimen ja uteliaan meiningin perusteella uskon, että aktiivinen ja osallistava työ nuorten kanssa on vasta alussa!

Tutustu Nuorten Helsinki -raporttiin

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.