Blogi: Osallistu

Kenen kaupunki?

Miltä näyttää tulevaisuuden Helsinki kalliolaisten tai pakilalaisten näkökulmasta? Kenen kaupunki -sovelluksessa yleiskaavan karttakyselyn vastauksia voi tarkastella tiiviinä infopakettina kaupunginosittain.

Karttakyselyssä vastaajat kertoivat, missä kaupunginosassa asuvat. Kenen kaupunki kokoaa jokaisen kaupunginosan vastaukset yhdelle sivulle, ja kertoo esimerkiksi mihin kalliolaiset vastaajat haluaisivat uutta rakentamista tai mitkä paikat herttoniemeläisten mielestä ovat ankeimpia.

Koska karttakyselyyn tuli niin paljon vastauksia, mielestämme oli tärkeää saada tietomassaa helpommin pureskeltavaan muotoon. Tavoite toteutuu jakamalla data pienempiin, kaupunginosan kokoisiin osiin, mutta myös esittämällä siitä visuaalisia tiivistyksiä, joista saa nopeasti yleiskuvan vastausten ydinkohdista sekä vastaajien taustasta.

Kaupunginosanäkökulman kautta vastausmassaan saa myös inhimillisemmän paikallisen näkökulman, ja jokainen voi peilata omia käsityksiään eri kaupunginosista vastausten valossa. Pitävätkö stereotypiat paikkansa?

Sovellus löytyy osoitteesta http://dev.hel.fi/kenenkaupunki/
Sivu on toistaiseksi testattu toimivaksi Chromella ja Firefoxilla

Tulevaisuudessa samalla visualisointitavalla voitaisiin esittää muutakin kaupunginosakohtaista dataa, esimerkiksi Helsingin Tietokeskuksen tilastotietoa. Visualisointien, erityisesti karttanäkymien, kehittäminen entistä havainnollisemmaksi olisi myös tarpeen.

Sovelluksen idea syntyi 15.3.2014 Hackathonissa. Silloin kilpailtiin sovelluksesta tai visualisoinnista, joka tarjoaa kiinnostavimman uuden näkökulman yleiskaavan karttakyselyn aineistoon. Hackathonin järjesti Hel<3Dev-kehittäjäyhteisö yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston kanssa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.