Blogi: Osallistu

Yleiskaavalla kohti ilmastoystävällistä Helsinkiä

Yleiskaavan teemaseminaarissa ma 18.3. pohditaan energiaa ja ilmastonmuutosta. Miten Helsingin ilmasto muuttuu vuoteen 2050 mennessä ja mitä yleiskaava voi tehdä muutoksen hillitsemiseksi?

Teemaseminaari järjestetään kaupunkisuunnittelun kohtauspaikassa Laiturilla maanantaina 18.3.2013 klo 18–20 (vanha linja-autoasema Kampissa osoitteessa Narinkka 2).

Helsingin ilmastotavoitteena on vähentää päästöjä vuoteen 2020 mennessä 20 prosenttia.

Seminaarin aikana kiteytetään yhdessä keinoja, joilla yleiskaava voi hillitä ilmastonmuutosta sekä asioita, joita yleiskaavassa tulee huomioida ilmastonmuutokseen sopeutumisen näkökulmasta.

Seminaarin puheenvuorot

 • Ilmastonmuutos – haaste yleiskaavoitukselle
  Alpo Tani, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, yleiskaavasuunnittelija
 • Miten Helsingin ilmasto muuttuu vuoteen 2050 mennessä?
  Mikko Alestalo, Ilmatieteen laitos, johtaja
 • Helsingin Energia matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta
  Marko Riipinen, Helsingin energia, johtaja
 • Skaftkärr – Kokemuksia Porvoon energiakaavoituksesta
  Maija-Riitta Kontio, Porvoon kaupunki, yleiskaavoittaja

Johtava yleiskaavasuunnittelija Anne Karlsson avaa tilaisuuden ja kertoo kaavoitusprosessista. Illan juontajina toimivat yleiskaavasuunnittelija Alpo Tani ja vuorovaikutussuunnittelija Maija Mattila.

Pohdi jo ennen seminaaria, mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa, joihin yleiskaavassa tulisi kiinnittää huomiota ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Teemaan liittyvää pohdintaa löydät blogikirjoituksesta Miten yleiskaava vastaa ilmastohaasteisiin.

Seminaari on ilmainen ja avoin kaikille. Tervetuloa mukaan pohdintaan!

Yleiskaava kaupunkisuunnittelumessuilla

Kevään seminaarisarjan viimeinen tilaisuus järjestetään maanantaina 22.4. Laiturilla. Teemana ovat kauppa ja palvelut. Yleiskaavan kevät huipentuu kaupunkisuunnittelumessuihin 9.–13. huhtikuuta. Messujen aikana Laiturilla on yleiskaavaan liittyviä näyttelyitä, esityksiä ja keskusteluita.

2 kommenttia artikkeliin ”Yleiskaavalla kohti ilmastoystävällistä Helsinkiä

 1. Helsingin metsillä ja muilla viheralueilla on merkitystä ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa.

  Liikenteen päästöjä pitäisi vähentää olennaisesti. Merkitystä on liikennevälineitä koskevilla ratkaisuilla. Lisäksi olisi hyvä löytää keinoja, joilla vähennetään kauas liikkumisen tarvetta.

  Jossakin vaiheessa Helsingissä voi tulla suureksi haasteeksi meren pinnan nousu. Yleiskaavoituksessa myös tämän tyyppiset riskit on hyvä ottaa huomioon reilusti etukäteen. Kaupungin kehittäminen on pitkän tähtäimen hanke. Yksi Helsingin ominaispiirteistä on, että kaupungin keskusta sijaitsee vain hieman merenpinnan yläpuolella. Tämän päivän Helsingissä moni asia rakentuu keskustan varaan.

  4+
 2. Voimme olla mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa parhaiten siten, että tiivistämme jo olemassa olevaa kaupunkirakennetta. Myös erilasten raideratkaisujen lisääminen ja hyödyntäminen olisi hyväksi, puhumattakaan pyöräilyn mahdollisuuksista.

  0

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.