Blogi: Asuminen

Olisiko townhouse sinun tuleva asumismuotosi?

Helsingin asuntokanta on hyvin kerrostalovaltaista. Vain noin 14 prosenttia asunnoista sijaitsee pientaloissa. Pientalojen määrää voitaisiin lisätä muualla Euroopassa tavallisella townhouse-rakentamisella.

Kerrostalot ovat varmasti myös tulevaisuudessa suosituin asumismuoto Helsingissä. Ylivoimaisesti suurin osa rakennettavista asunnoista on jatkossakin kerrostaloissa.

Tästä huolimatta kaupunki tarvitsee myös pientalotuotantoa. Yksi varteenotettava mahdollisuus pientalotuotannon lisäämiseen ovat ns. kaupunkipientalot eli townhouset. Tämä muualla Euroopassa melko yleinen rakentamistapa on Suomessa ollut toistaiseksi hyvin vähäistä. Aiheesta on kyllä keskusteltu pitkään ja townhouse-rakentamista on myös suunniteltu runsaasti. Toteutuneet esimerkit ovat vielä kovin harvassa.

Parhaita esimerkkejä lienevät Espoon Säterinmetsä ja Helsingin Malminkartanon Vuorenjuuren alue.  Kaavoitetuista alueista towhouse-rakentamiseen sopivia tontteja on ainakin Alppikylässä ja Malmilla Ormuspellossa. Myös Kalasataman, Jätkäsaaren ja Kruunuvuorenrannan tulevaisuuden asuntovalikoimaan kuuluvat townhouset.

Uutta yleiskaavaa laadittaessa pohditaan myös asumisen tulevaisuutta. Kaupunkisuunnitteluvirasto julkaisi alkuvuodesta selvityksen townhouse-rakentamisen tulevaisuudesta Helsingissä. Siinä pohditaan laajasti tätä asumismuotoa eri näkökulmista. Myös rakentamiseen liittyvät tekniset haasteet on tunnistettu ja niihin on löydetty ratkaisuja.

Yksi kommentti artikkeliin ”Olisiko townhouse sinun tuleva asumismuotosi?

  1. Tällaisten talojen rakentaminen Kalasatamaan tai Jätkäsaareen on ristiriidassa asutuksen tiivistämistavoitteiden kanssa. Nämä kaupunginosat ovat lähellä ydinkeskustaa. Luhtitaloasutuksen luontevimmat paikat ovat Kehä I:n ulkopuolella.

    1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.