Blogi: Osallistu

Mikä liikenteessä on tärkeää – ja miten se saavutetaan?

Kumpi painaa vaakakupissa enemmän: liikenteen sujuvuus vai kaupungin viihtyisyys? Kun raha on tiukassa ja tilaa kadulla rajallisesti, rakennetaanko väyliä autoille, joukkoliikenteelle vai pyöräilylle?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin joutuvat liikennesuunnittelijat ottamaan kantaa valmistellessaan liikennesuunnitelmia. Kaupungin strategiat antavat suuntaviivoja, mutta eivät useinkaan konkreettisia toimintaohjeita. Esimerkiksi kaupunginvaltuuston huhtikuussa hyväksymässä strategiaohjelmassa liikennesuunnittelun tavoitteeksi on asetettu mm. kantakaupungin liikenteen toimivuuden turvaaminen sekä kestävän liikkumisen edistäminen.

Liikennesuunnittelijoiden työn tueksi onkin ryhdytty laatimaan strategisten linjausten “tulkinta- ja sovellusohjetta”. Laadittava työ on saanut nimekseen Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma.

Kehittämisohjelman tavoitteena on ohjata liikennepolitiikan suuntaa osana kaupunkisuunnittelua. Kyse on siitä, miten liikennesuunnittelu palvelisi kaupungin strategisia tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla. Liikkumisen kehittämisohjelmasta saadaan selkänoja, johon tukeutuen liikennesuunnitteluun liittyviä valintoja tulevaisuudessa tehdään.

Työn taustalla on Helsingin kasvu. Nopea väestönkasvu ja kaupungin toimivuus ja viihtyisyys edellyttävät uudenlaisia liikkennepoliittisia linjauksia, joilla taataan ihmisten ja tavaroiden hyvä saavutettavuus.

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma laaditaan samanaikaisesti ja yhdensuuntaisesti Helsingin yleiskaavan visiotyön kanssa. Tavoitteena on viedä ohjelman luonnos kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn lokakuussa.

Tule pohtimaan keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi

Kaupunkisuunnitteluviraston johdolla valmisteltavan ohjelman teko aloitettiin keväällä kaupungin virastojen yhteisellä työpajalla, jossa määriteltiin alustavat tavoitteet liikennejärjestelmälle. Työ jatkuu keinojen ja vaikutusten pohtimisella 13. kesäkuuta. Työpajaan kutsutaan sidosryhmiä ja sinne ovat myös kaikki kaupunkilaiset tervetulleita.

Tilaisuudessa pääsee ottamaan kantaa alustaviin tavoitteisiin ja miettimään, miten tavoitteisiin päästään. Tilaisuus järjestetään kaupunkisuunnitteluviraston Areena-kerroksessa (Kansakoulukatu 3) torstaina 13. kesäkuuta kello 16–19.

Halutessasi voit ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen reetta.putkonen(a)wspgroup.fi

2 kommenttia artikkeliin ”Mikä liikenteessä on tärkeää – ja miten se saavutetaan?

  1. Ehdottomasti ja ensijaisesti liikenteen sujuvuus -joukkoliikenteen alueellinen kattavuus, jossa vanhukset, liikuntavammaiset jne huomioiaan tasapuolisesti!
    Pois sulkematta kaupungin viihtyvyyttä!

    1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.