Blogi: Osallistu

Liikennesuunnittelun tavoitteet ja keinot kiteytyivät työpajoissa

Viime keväänä yleiskaavan blogissa kysyttiin, mikä liikenteessä on tärkeää ja miten se saavutetaan. Tätä kysymystä on pohdittu kevään ja kesän aikana kaupungin suunnittelijoiden, muiden viranomaisten ja kaupunkilaisten työpajoissa.

Työpajojen antia hyödynnetään laadittaessa Helsingin liikenteen kehittämisohjelmaa. Tavoitteena on luoda liikennesuunnittelulle linjaukset, jotka tukevat kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.

Toukokuun työpajoissa mietittiin ennen kaikkea, miltä tavoitekaupunki näyttää. Työpajojen perusteella tavoitekaupungissa on eloisa ja viihtyisä keskusta-alue, joka on saavutettavissa helposti ja sujuvasti kävellen, pyöräillen tai joukkoliikenteen avulla. Näiden kulkumuotojen saumaton yhteistyö nähtiin yhtenä tavoitekaupungin vahvuutena. Lisäksi haluttiin sujuvat yhteydet työpaikka-alueille ja tärkeimpiin palveluihin riippumatta asuinalueen sijainnista, tulotasosta tai siitä, omistaako autoa vai ei.

Kesäkuun työpajoissa pohdittiin keinoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Esille nousi mm. kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen sujuvoittaminen sekä ajoneuvoliikenteen sovittaminen sellaiseksi, että kaupungin keskustat säilyvät vetovoimaisina. Lisäksi suunnittelukäytäntöjen kehittäminen nousi tärkeäksi toimenpiteeksi.

Tavoitteiden ja keinojen jälkeen kehittämisohjelmassa työstetään tapoja mitata tavoitteiden toteutumista. Liikkumisen kehittämisohjelman luonnos on tarkoitus viedä kaupunkisuunnittelulautakunnan käsittelyyn lokakuussa samanaikaisesti Helsingin yleiskaavan visiotyön kanssa.

Kiitos kaikille työpajoihin osallistuneille!

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Liikennesuunnittelun tavoitteet ja keinot kiteytyivät työpajoissa

  1. Moni kaupungin suunnittelulle keskeinen asia voi muuttua paljon vuoteen 2050 mennessä. Yksi suurista muuttujista voi olla liikenne ja muutos voi vapauttaa kaupunkitilaa paljonkin uudenlaiseen käyttöön.

    Koska muutokset saattavat olla nopeita, olisi yleiskaavassa hyvä olla mukana joustavia elementtejä, jotka mahdollistavat reagoinnin ja tarttumisen uudenlaisiin mahdollisuuksiin kaupungin kehittämisessä.

    1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.