Blogi: Maailman kaupungit

Keskustat ovat nyt nousussa

Nuorten, hyvin koulutettujen ja urbaania elämäntapaa arvostavien asukkaiden virta kulkee kohti keskustoja ja urbaanin asumisen tulevaisuus näyttää valoisalta. Amerikkalainen journalisti Alan Ehrenhalt käsittelee urbanismia ja siihen liittyviä kehityspiirteitä alkuvuodesta julkaistussa kirjassaan The Great Inversion and the Future of the American City.

Ehrenhaltin kirjan pääviesti on, että keskusta-alueiden vetovoima alkaa olla vastaansanomatonta ja esikaupunkialueet, jotka olivat autokaupunkien halutuimpia asuinalueita, ovat pudonneet suosiossa keskustojen taakse. Muutos on ollut hämmästyttävän voimakas. Urbaania elämäntapaa ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia on alettu arvostaa. Kaikkein vaikeimmalta näyttää kaukana keskustasta sijaitsevien alueiden tulevaisuus.

Syitä tälle kehitykselle on monia. Teollisuus on muuttanut pois kaupungeista ja sille varattua tilaa on alettu ottaa muuhun käyttöön. Toinen iso muutos on ollut rikollisuuden väheneminen keskustoissa. Yleisin selitys kehitykselle lienee kuitenkin liikenne.

Kaupunkien levittäytyminen yhä laajemmalle alueelle on johtanut siihen, että työmatkat ja ylipäänsä matkanteko ovat alkaneet viedä yhä isomman osan ihmisten ajasta. Nuorten aikuisten ryhmässä arvomaailma ja elämäntapaan liittyvät valinnat suosivat keskustoja. Aikaa halutaan viettää muualla kuin autoletkassa ruuhkautuvilla sisääntuloväylillä.

Manhattanin talouden keskus muuttui asuinalueeksi

Yhtenä erittäin kiinnostavana esimerkkinä kirjassa toimii New Yorkin Manhattanin eteläkärki eli Financial District. Aluetta ei ole perinteisesti pidetty missään määrin asuinalueena ja iltaisin alue on tuntunut suorastaan autiolta. Vuonna 1970 alueella asui väestönlaskennan mukaan 833 ihmistä. Uusimpien tietojen mukaan alueella asuu nyt jopa 60.000 asukasta. Muutos on ollut hämmästyttävän suuri ja nopea.

Eräänä syynä on ollut syyskuun 11. päivän terrori-isku vuonna 2001. Moni yritys joutui hakemaan uusia toimiti-loja ja muutti pois alueelta. Toimitilojen kysynnän hiivuttua asuntorakentaminen ja vanhojen toimitilojen muuttaminen asunnoiksi on ollut vilkasta ja alueelle on muuttanut koko ajan lisää väkeä.

Suurin osa uusista asukkaista on ollut sinkkuja tai lapsettomia pariskuntia, mutta aika paljon alueelle on muutta-nut myös lapsiperheitä. Alkaa olla tavallista nähdä lauantaisin Wall Streetillä perheitä päiväkävelyllä lastenvau-nuineen. Tämä on johtanut siihen, että alueen koulut alkavat olla tupaten täynnä oppilaita. Myös alueen työpaikkarakenteessa on tapahtunut merkittävä muutos. Pankkiirien ja pörssimeklarien tilalla on yhä useammin designereita, mainosalan väkeä tai ohjelmistoalan osaajia.

Manhattanin eteläkärjen esimerkki on vain yksi Ehrenhaltin kirjassa esitellyistä. Hän kuvailee laajasti muutosta useammassakin kaupungissa yhdysvalloissa. Osansa saavat niin Chicago, Philadelphia kuin vaikkapa Atlanta tai Phoenix.

Kirjassa nostetaan esille myös se, että urbanismin noususta huolimatta Yhdysvaltain suurkaupungeissa ja niiden keskustojenkin liepeillä on alueita, jotka ovat edelleen suurissa vaikeuksissa. Köyhyyden ja slummiutumisen riivaamia kaupunginosia löytyy edelleen esimerkiksi Philadelphiasta tai Baltimoresta, Detroitin tilanteesta puhumattakaan.

Lähde: Alan Ehrenhalt. The Great Inversion and the Future of the American City. Vintage Books, 2013.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.