Blogi: Osallistu

Ilmastonmuutos herätti ajatuksia

Yleiskaavalla kohti ilmastoystävällistä Helsinkiä -seminaarissa Laiturilla 18.3. pohdittiin energia-asioita sekä ilmastonmuutosta. Yhden ajatuksia herättävimmistä esityksistä piti Ilmatieteen laitoksen johtaja Mikko Alestalo.

Alestalon esitys alkoi kuvalla vuoden 2005 tammikuusta, jolloin Helsingissä merenpinta nousi yli puolentoista metrin korkeuteen ja vesi valtasi Kauppatorin.

– Vaarallisia eivät ole sään keski- vaan ääreisarvot. Ne on helppo välillä unohtaa, koska ne tapahtuvat niin harvoin, Alestalo muistuttaa.

Merenpinnan nousu, puuskaiset tuulet sekä lumisten talvien ennätykset kertovat Alestalon mukaan kasvavasta olosuhteiden ennakoimattomuudesta, joka on hyväksyttävä.

Ilmastotutkimus pystyy antamaan arvioita vuosisadan loppuun asti, mutta muutoksen voimakkuudesta käydään tiedeyhteisön sisällä jatkuvaa keskustelua.

– Viime vuosien talvet ovat olleet todella lumisia. Toisaalta terminen talvi on lyhentynyt, joka laittaakin miettimään katoavatko talvet tulevaisuudessa kokonaan. Vuosittainen vaihtelu on suurta.

Miten Helsingin ilmasto muuttuu vuoteen 2050 mennessä, on hyvä kysymys. Ihmisten valinnoilla ympäristöasioissa on siihen vaikututusta.

Teemaseminaarissa oli paikalla noin 70 kuulijaa. Kommenttien ja kysymysten lisäksi yleisö kirjoitti tarralapuille ajatuksiaan jatkaen lausetta: “Ilmastonmuutoksen vuoksi Helsingin uudessa yleiskaavassa…”.

– Sinullahan alkaa olla tässä visio valmis, huudahti kaupunkisuunnitteluviraston vuorovaikutussuunnittelija Maija Mattila tilaisuuden puheenjohtajalle, yleiskaavasuunnittelija Alpo Tanille, tarralappujen täyttäessä seinäkkeet.

Kooste seminaarin tarralapuista (pdf)

Lisäksi Seminaarissa puhuivat Alpo Tani ja Anne Karlsson yleiskaavatoimistosta. Helsingin Energian Marko Riipinen kertoi hiilineutraalia tulevaisuutta tavoittelevasta kehitysohjelmasta sekä energia-asioiden huomioimisesta yleiskaavassa. Porvoon kaupungin yleiskaavoittaja Maija-Riitta Kontio esitteli Skaftkärrin kokemuksia siitä, miten kaavoituksella voidaan vaikuttaa energiankulutukseen.

Kooste seminaarin kommenteista (pdf)

2 kommenttia artikkeliin ”Ilmastonmuutos herätti ajatuksia

 1. Kiinnostavinta maanantain teemaseminaarissa oli tiedetoimittaja, arkkitehti Pasi Toiviaisen yleisökommentti ja Helsingin Energian Marko Riipisen vastaus siihen. Toiviainen totesi, ettei ymmärrä, miten kaupungista Helsingin Energian systeemillä saataisiin hiilineutraali. Hän sanoi, että isoin ongelma on, että puhutaan bioenergian pelastavan. Kuitenkin puuta polttamalla ilmakehään tuotetaan enemmän hiilidioksidia kuin hiiltä polttamalla. ”Tuudittaudutaan huonoihin ratkaisuihin ja ollaan niistä ylpeitä,” Toiviainen lopuksi kiteytti.

  Kommenttiin vastatessaan Riipinen taisi paljastaa, ettei itsekään luota Helsingin Energian tarjoamaan malliin: ”Johonkin meidän täytyy uskoa. Kun jossain on päätetty, että puuta polttamalla ei tule hiilidioksidia, niin sen mukaan täytyy toimia.”

  7+
 2. Keskeistä olisi tunnistaa erilaiset merkittävät ympäristöhaasteet ja etsiä yleiskaavaan ratkaisuja, jotka ottavat huomioon sekä ilmastonmuutoksen että luonnon monimuotoisuuden hupenemisen.

  Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden hävikki liittyvät toisiinsa. Toisaalta toimivalla ilmastolla ja monimuotoisella luonnolla on kummallakin oma erityinen merkityksensä ihmisten hyvinvoinnin kannalta sekä nyt että tulevaisuudessa.

  Sekä luonnon monimuotoisuuden hupeneminen että ilmastonmuutos ovat molemmat tutkitusti edenneet tulevan hyvinvoinnin kannalta riskirajoille. Siksi niihin liittyvät haasteet ovat keskeisiä uutta yleiskaavaa suunniteltaessa.

  6+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.