Blogi: Osallistu

Teemaseminaarit käyntiin marraskuussa

Yleiskaavan teemoista järjestetään avoin seminaarisarja, joka käynnistyy aloituspamauksessa Laiturilla ma 26.11. klo 17.

Aloituspamauksen ohjelmassa on miniesityksiä, joissa valotetaan yleiskaavasuunnittelun näkökulmia. Esitysten pohjalta keskustellaan, miten Helsinkiä tulisi suunnitella – mitä pitäisi tutkia ja pohtia.

Yleiskaavan aloituspamaus ma 26.11.2012 klo 17–20 Laiturilla

 • klo 17–17.30 kahvitarjoilu ja vapaata keskustelua
 • klo 17.30–19 miniesitykset teemoista keskusteluineen
 • klo 19–20 vapaata keskustelua kahvikuppien ja planssien äärellä

Miniesitysten aiheet:

 • Katsaus Helsingin yleiskaavoitukseen, yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen
 • Helsingin kasvun vaikutukset, insinööri Esko Lauronen
 • Liikenne, liikennejärjestelmätoimiston päällikkö Matti Kivelä
 • Hyvä kaupunkielämä, arkkitehti Crista Toivola
 • Kauppa, palvelut ja elinkeinot, yleiskaavasuunnittelija Anne Karlsson
 • Miksi ja miten yleiskaavaa tehdään? yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies
 • Miten voi osallistua? vuorovaikutussuunnittelija Maija Mattila

Väitellään, kuunnellaan, ideoidaan, neuvotaan, arvostellaan, keksitään ja ajatellaan asioita eri näkökulmista. Tervetuloa!

Tilaisuuden vetäjinä toimivat Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston vuorovaikutussuunnittelijat Juha-Pekka Turunen ja Maija Mattila.

Keskustelu Helsingin tulevaisuudesta jatkuu seminaarisarjassa

Keväällä 2013 järjestetään yleiskaavan teemoihin liittyvä seminaarisarja, jossa ruoditaan esimerkiksi Helsingin kasvua, asumista ja liikennettä.

 • Kasvaako Helsinki? ma 14.1.2013
 • Asuminen tulevaisuuden Helsingissä, ma 21.1.2013
 • Liikenne, logistiikka ja saavutettavuus, ma 4.2.2013
 • Kaupunkisuunnittelumessut, ti 9.–13.4.2013. Messujen aikana Laiturilla on yleiskaavaan liittyviä näyttelyitä, esityksiä ja keskusteluita.

Kaikki tilaisuudet järjestetään kaupunkisuunnittelun info- ja näyttelytila Laiturilla Kampissa (Narinkka 2, vanhan linja-autoaseman rakennus). Tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

Muut aiheet ja ajankohdat vahvistuvat myöhemmin. Keskustelua on suunniteltu maaliskuulle elinkeinoista ja kilpailukyvystä sekä virkistyksen, vapaa-ajan ja kaupunkikulttuurin teemasta. Huhtikuulle ajoittuisivat kauppa ja palvelut sekä energia ja ilmastonmuutos.

Kerro toki kommenteissa, mistä aiheista toivot keskustelua.

Lisätietoa: vuorovaikutussuunnittelija Maija Mattila, p. (09) 310 37435.

13 kommenttia artikkeliin ”Teemaseminaarit käyntiin marraskuussa

  • Hei! Luonto kuuluu tähän keskusteluun myös. Yleiskaavaa varten tehdään luontoselvitykset, jotka pohjautuvat Helsingin ympäristökeskuksen jo olemassa olevaan luontotietoon. Taustatietoa on maisema-analyysissä vuodelta 2011 (pdf).

   Koko yleiskaavaprosessin ajan arvioidaan ratkaisujen vaikutuksia luontoon, luonnon monimuotoisuuteen ja luonnonvaroihin. Yleiskaavaan liittyen tehdään myös viheralueiden strateginen kehityskuva, jossa luontoasiat tulevat myös esille. Viheralueverkostosta ja luontoasioista keskustellaan tarkemmin maaliskuun teemaseminaarissa, jonka työotsikkona on ollut virkistys, vapaa-aika ja kaupunkikulttuuri.

   0
   • Ihan mielenkiinnosta: onko se teidän luontotietojärjestelmän virkamiesversio ajantasaisempi kuin yleisöversio? Esmes lintutiedot on yleisöversiossa vuosituhannen alusta; tuoreempaa tietoa alettaisiin jo tarvita.

    Ovatko yleiskaavaprosessin luontoselvitykset vain mallia “mitä täällä on”, vai onko kysymyksenasettelu kokonaisvaltaisempi? Pitääkö tuo “strateginen kehityskuva” sisällään mm. ekologiset käytävät, huomioiko se naapurikuntien maankäyttöä, otetaanko siinä kantaa siihen, mihin suuntaan kaupunkiluontoa kannattaisi alkaa kehittämään (esim. lahopuun lisäys)?

    Ja vielä, mitä eliöryhmiä näissä selvityksissä huomioidaan? Linnut, kasvit, lepakot? Entäs perhoset, sienet, pistiäiset, kovakuoriaiset? Varmaan tiedättekin, mutta Yliopiston kaupunkiekologeilta kannattaa kysäistä myös vinkkejä, heiltä saanee aineistoa ainakin joistain hyönteisryhmistä, jos ei kaupungilta löydy.

    2+
   • Hei! Yleiskaavaa varten tehdään tarpeellinen määrä uusia selvityksiä vaikutusarviointien yhteydessä. Työssä arvioidaan rakentamisen ja lisääntyvän virkistyskäytön vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja Natura-alueisiin.

    Helsingin ympäristökeskus ylläpitää luontotietojärjestelmää ja sitä on viimeksi päivitetty esimerkiksi kääpäselvityksellä, joka kuvaa osaltaan kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Teemme yhteistyötä ympäristökeskuksen kanssa kaupunkiekologiaan liittyvissä kysymyksissä. Myös Helsingin yliopiston tutkimuksia ja seminaareja seurataan.

    Virkistysalueiden strategisessa kehityskuvassa tulevat esille mm. yhteydet seudullisille virkistys- ja luontoalueille. Myös luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on teemana. Työtä tehdään yleiskaavan tarkkuudella. Kaupunkiluonnon kehittämistä ja esim. lahopuun määrää koskevia tavoitteita on tullut esille Helsingin kaupungin luonnonhoidon linjauksessa ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ohjelmassa.

    0
 1. Kiitos hyvistä esityksistä. Odotan mielenkiinnolla tulevia tarkennettuja esityksiä. Kysyn vielä: Miten olette ajatelleet lisätä asukasdemokratiaa ja sen kautta saada suoraan asukkailta tarkempaa aluekohtaista tietoa ja toiveita tulevista suunnittelukohteista?

  1+
  • mm. yleiskaavatyön kuluessa järjestettävät seminaarit, workshopit ja muut tilaisuudet ovat suunnittelijoille tilaisuuksia kuulla kaupunkilaisten mielipiteitä ja ideoita näistä asioista ja siitä millainen tulevaisuuden Helsingin tuliis olla.

   Vuorovaikutus on keskeinen osa yleiskaavaprosessia ja siitä saa tarkempaa tietoa nyt nähtävillä olevista osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä yleiskaavan työohjelmasta.

   0
 2. Yleiskaavan aloituspamaus oli kiinnostava tilaisuus. Asiaa lähestyttiin monesta näkökulmasta ja kaikki palapelin osat liittyvät toisiinsa.

  Väkeä oli mukavan paljon paikalla. Tärkeä aihe kiinnosti. On hyvä, jos pystytään kehittämään uudenlaisia toimintamalleja, joiden avulla asukkaiden erityistietämys omasta kotiseudustaan saadaan laajemmin avuksi kaupungin kehittämiseen.

  Kun tulevaisuuden ennustaminen on haasteellista, jäin miettimään, olisiko mahdollista lisätä kaupunkisuunnitteluun joustavuutta, joka helpottaisi yllättäviin muutoksiin reagoimista. Olisiko uusilla joustavilla ratkasuilla mahdollista tehostaa kaupunkitilan käyttöä?

  Elinvoimainen viherverkosto kiinnostaa kaupunkilaisia ja on tärkeä asukkaiden pitkän tähtäimen hyvinvoinnille. Olisi hyvä, jos viherverkostonäkökulmastakin voisi järjestää oman tilaisuuteensa.

  2+
  • Hei, kiitos palautteesta! Viherverkostosta keskustellaan ainakin maaliskuun teemaseminaarissa, jonka työotsikkona on ollut virkistys, vapaa-aika ja kaupunkikulttuuri. Tarkempaa tietoa tulee tänne verkkosivuille lähempänä ajankohtaa. Päivitämme pikapuoliin myös lisää aloituspamauksen kuulumisia!

   0
 3. Keskuspuisto on arvokas ja helsinkiläisille tärkeä virkistysalue, joka ulottuu pohjoisesta Vantaanjoen maisemista Töölönlahdelle saakka.

  Puistoa kuitenkin nakerretaan jatkuvasti eri puolilta milloin rakentamiseen, milloin liikenneväyliksi. Keskuspuistolle pitäisi laatia yhtenäinen suojelukaava, jotta jatkuva puistoalueen kaventaminen ja valtaaminen rakennusmaaksi saataisiin pysäytettyä.

  1+
 4. Keskuspuistosta pitäisi napata kyllä jonkilainen osa kantakaupunkimaisen rakenteen jatkamiseen. Siis Keskuspuistohan on aivan järkyttävän suuri ollakseen niinkin keskeisellä paikalla. Tuntuu vain, että joillekin (liekö vanhempaa sukupolvea) henkilöille kaupungin muuttuminen ja kehittyminen jo itsessään on jotain niin kamalaa. Pienen pätkän ottaminen pois Keskuspuistosta rakentamisen ei vastaisi edes paria prosenttia koko puistosta!

  6+
  • Keskuspuisto on ihan paikallaan. Riivitään mieluummin muita metsiä kantakaupungin tieltä. Esmes Töölöä pitäisi jatkaa Munkan pohjoispuoliseen metsään ja Talin golfkentälle. Keskuspuisto jäisi sitten Kallio-Vallilan ja Töölö-Tali-Haagan kantakaupunkien väliin. Olisi aivan ehdoton juttu niin virkistysmahdollisuuksien kuin ekosysteemipalvelujenkin osalta.

   3+
   • Turunväylän linjaus olisi pidemmällä tähtäimellä järkevää siirtää kulkemaan Talinrannan pohjoispuolelta Vihdintien liikenneympyrään, ja tarvittaessa kehittää risteystä (kuitenkin ilman raskaita motarityyppisiä ratkaisuja). Tämä toisi huomattavasti enemmän tilaa täydennysrakentamiseen alueelle. Mutta ennen tätä näkisin mieluusti kyllä huomattavaa täydennysrakentamista Munkkivuoressa ja Munkkiniemessä. Asumistiheyden pitäisi olla vähintään 3-4 kertainen. Hieman tähän tapaan aluetta soisin kehitettävän, vaikken ihan kaikesta olekaan samaa mieltä:

    http://neljasataatuhatta.blogspot.fi/2012/12/mita-tehda-turunvaylalle.html

    1+

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.